Sweet Cow

dubbel1

Nazwa: Sweet Cow
Browar: AleBrowar – Gościszewo
Alkohol: 5,0% obj.
Ekstrakt: 12,0% wag.
Gatunek: Milk Sout
Cena: 7 PLN

Laktoza to jedno ze słów, które często gości w słowniku piwnego geeka, a zwłaszcza fana piw ciemnych. Obok amerykańskich chmieli to chyba najczęstszy dodatek, zwykle do stoutów. Wynikiem tego połączenia jest milk stout. Laktoza, czyli po prostu cukier mleczny, dla piwowarów jest surowcem niezwykle ciekawym, ponieważ w procesie fermentacji nie zostaje zjedzona przez drożdże. One po prostu jej nie trawią (podobnie jak wiele ludzi na świecie, zwłaszcza w krajach azjatyckich), przez to charakterystyczna, mleczna słodycz z łatwością przedostaje się do butelek, nadając piwu treściwości, łagodnego charakteru i słodyczy. Chłopaki z AleBrowaru zapewne chcieli sprawdzić tę tezę w praktyce, czego wynikiem jest Sweet Cow.

Barwa jak najbardziej zgodna ze stylem. Czarna, nieprzejrzysta, jedynie niewielkie przebłyski w zwężeniu szkła. Wysoka, brązowa piana, zbudowana z drobnych pęcherzyków wypełnia dużą cześć kieliszka. Aromat to przeplatające się nuty palone z mlecznymi, śmietankowymi. Dokładnie jak wąchanie kawy z mlekiem albo cafe latte. Najważniejsze, że zapach ten nie opuszcza nas, a cały czas dopełnia wrażeń. W smaku laktoza objawia się słodyczą, śmietankowymi nutami, a w połączeniu z palonością tworzy odczucie delikatnej, kremowej kawy. Lekkość objawia się w nieznacznej wodnistości, powszechnej w dry stoutach. Łagodna goryczka oraz gładkość płynu sprawiają, że Sweet Cow pije się bardzo przyjemnie bez cienia zmulenia. Jeśli ktoś jeszcze nie pił piwa z laktozą, to gorąco polecamy ten produkt.

  • Aromat – 11/12
  • Barwa – 3/3
  • Piana – 4/6
  • Smak – 14/17
  • Goryczka – 3/6
  • Odczucie w ustach – 3/6

Suma – 38/50
Ocena – 7,6/10

Galeria:

dubbel2

dubbel2

Dodaj komentarz