Piwa dolnej fermentacji(Lagery):
- Jasne lekkie
- Czeski Pilzner
- Pils niemiecki
- Polotmave
- Schwarzbier
- Kellerbier
- Rauchbier
- Monachijskie Ciemne
- Koźlak
- Rauchbock
Piwa górnej fermentacji:
- Polska
- Grodziskie
-
Niemcy
- Kölsch
- Altbier
- Hefeweizen
- Dunkelweizen
- Weizenbock
-
Belgia
- Witbier
- Belgian Blond
- Dubbel
- Czerwone Flandryjskie
- Quadrupel
-
Wielka Brytania
- Bitter
- Pale Ale
- Porter Angielski
- Dry Stout
- Milk Stout
- Foreign Extra Stout
- Russian Imperial Stout
- Barleywine
-
USA
- American wheat
- California Common
- Robust Porter
- American India Pale Ale
- Cascadian Dark Ale(Black IPA)
- Imperial India Pale Ale
Szczegółowe opisy gatunków znajdziecie w źródle.
źródło: http://www.pspd.org.pl/catpages/klasyfikacja-stylow-piwnych-pspd